LÄR KÄNNA OSS PÅ VÄRMDÖ KÖPCENTRUM – VÄRMDÖFLORISTEN

Värmdöfloristen – mer än en blomsterbutik
Idag är en riktigt bra dag och vi känner oss på ett otroligt bra humör. Vi ska göra ett besök hos Värmdöfloristen på Värmdö Köpcentrum, vilket alltid är en upplevelse. Här finns blommor och gröna växter från golv till tak, från små snittblommor till höga plantor. Allt är vackert arrangerat med spännande inredningsdetaljer, krukor, presentsaker och fina godisförpackningar. Vill man bli inspirerad och på gott humör, då är det här helt rätt ställe att besöka.

Med lätta steg styr vi kosan mot Katarina och hennes kollegor i blomsterbutiken. Redan på avstånd syns den underbara oas som står uppdukad utanför butiken. Vackra färger och fantastiska dofter slår emot oss när vi stegar fram och in genom dörren. Att det är ett kreativt gäng som arbetar här slås vi av direkt när vi ser oss omkring. Det sprudlar verkligen av kreativitet och arbetslust när Katarina och hennes kollegor välkomnar oss.

Att den mysiga lilla blomsterbutiken på Värmdö Köpcentrum är en succé är det inget tvivel om, både stammisar och nyfikna förbipasserande tittar in, och de allra flesta kommer ut med en bukett under armen och ett leende på läpparna.

Efter att ha utbildat sig till florist för snart 24 år sedan och bott på många olika platser är Katarina numera en riktig värmdöbo. För tio år sedan hittade familjen det mysiga lilla timmerhuset som numera är både renoverat och vinterbonat. Efter uppväxten i Saltsjö-Boo så kändes Värmdö naturligt att flytta till, även om hon tyckte det var väldigt långt ut första gången de tittade på huset på Saltarö.

Närheten till havet är något av det absolut bästa med Värmdö, enligt Katarina. När vi frågar om hon har några smultronställen att dela med sig av svarar hon tveklöst. 
- ”Ja, det finns massor av trevliga platser här ute, tex ett besök ute på Bullandö, där hittar man både god mat och glass! En tur i naturen är vacker var som på Värmdö. Eller fynda på Siggestas bakluckeloppis!  Annars är det nog att ta sig ut med båt till någon av alla öar. Att ta sig ut med båt i skärgården ger en helt ny dimension av Stockholm”.

Katarinas kreativitet och nyfikenhet har alltid funnits där och tagit sig uttryck på olika sätt, med den gemensamma nämnaren färg och form. – ”Den dagliga inspirationen hittar jag hos mina kollegor i butiken, andra i branschen som man möter till exempel i Partihallarna eller på olika event och självklart via sociala medier! Det finns så många inspirerande konton med duktiga kreativa florister att följa”, berättar hon.

Blomster i underbara färger
Vi får följa med bort till arbetsbänken där Katarina och hennes kollega påbörjat en beställning av blomster i underbara färger. 
-”Jag älskar alla årstider och även om hösten är en favorit så är det alltid något speciellt på våren och den ljusare färgskala som hör just våren till”. Hon berättar att det är lite mer blandat som gäller i år, inte så mycket ton-i-ton längre utan man blandar varma och kalla toner, som ljusblått med aprikos och kallrosa. Det har även smugit sig in lite murrigare nyanser även fast de ljusa är populärare. Tex kan man se en hel del mörk-mörk-lila och senapsgult. Generellt, menar Katarina, är det mer gult i år än det varit på länge och man ser även att 90-talets favoriter är tillbaka, precis som i så många andra branscher. Hon ler och säger: 
-”Som ett exempel har Gerberan kommit tillbaka efter att vi florister inte tittat åt den på många år.”

Det torkade finns kvar, men har kanske gått åt det lite mer exotiska hållet. Man ser även mycket färgade blommor. –”Fast jag är nog inte riktigt där än”, skrattar Katarina. ”Men man vet aldrig”, fortsätter hon. ”Snart hittar ni väl en blå tulpan även hos oss…”

Och som svar på vilken Katarinas egentliga favoritblomma är svarar hon. 
-”Alla årstider har sina pärlor. Jag är nog mer för färgskalor och de varierar också efter årstid men Pioner, Trädgårdsrosor, Ranunkler, Luktärter, Vallmo, Hortensia… Ja det finns mycket fint!”

Med sin stora erfarenhet av blomsterarrangemang i olika sammanhang står Värmdöfloristen till tjänst med allt från en enkel bukett till magnifika dekorationer på event och fester. De står även till tjänst med blomsterleveranser här på Värmdö och hjälper glatt till att förmedla blommor till andra orter. Under sommaren är Värmdö med sin vackra natur en naturlig plats för bröllop och tjejerna binder ofta flera bröllopsbuketter till varje helg.

Missa för allt i världen inte heller tjejernas jättefina midsommarkransar. Förutom att pryda oss själva kan även festbordet med fördel dekoreras med de vackra kransarna. 
–”Ja, vi binder verkligen många kransar till midsommar”, ler Katarina. ”Men vi gör dem bara på beställning!”

Medan vi pratat med Katarina har hennes kollega gjort klart blommorna vi beställt. En ljuvlig bukett i vackra toner. Doften, färgerna, så fantastiska. Med ett stort leende på läpparna tackar vi för denna gång, går sakta ut genom dörren med många nya intryck. Och hur var det nu, tipsen vi fick om snittblommor? Just ja. Byt vatten i vasen varannan dag och snitta om blommorna. Ställ gärna buketten svalt på natten för att få den att hålla längre. Och sen var det ju datumet för att hinna beställa midsommarkransar till midsommarafton. Absolut senast i början av midsommarveckan, hade Katarina sagt. Men hon lägger även upp all information på deras Instagramflöde när det närmar sig, så vi håller koll där.

Vill du också inspireras och se alla fantastiska blomsterarrangemang? Se mer på Värmdöfloristens Instagram här.

Föregående bild
Nästa bild